Bir subay kızı olan ve çocukluk yıllarını Ankara'da geçiren Koçak'ın Aile Albümü (1979-2012) serisi, anne babasının evlendiği 1930'dan 1950'lere özel günlerde, çoğu stüdyoda çekilmiş hatıra fotoğraflarını temel alıyor. İdeal cumhuriyet ailesini temsil eden portrelerde, üniformalı baba figürü ailenin kurumsallığını, özverili anne figürü destek ve devamlılığı, özenle giydirilmiş çocuklarsa umutla bakılan geleceği yansıtıyor.
Sanatçı, Cahide Sonku'nun üretimlerinin göz ardı edilerek itibasızlaştırılmasına gönderme yaparak, 1945 yılındaki ''Yayla Kartalı'' filmindeki inci kolyesi, sigarası ve melankolik bakışlarıyla tuvaline aktardı. Ayrıca, küreselleşen tüketim kültürünün İstanbul'daki vitrinler , Fetişel nesneler; kadın iç çamaşırları, ruj, parfümler, mayo, bikini gibi görsel ürünleri topladığı dergilerden görsel unsurlar kullanıldı. ÇSM sergisinde son seri, romantizm temalı askerler olarak yerini aldı.
1941 doğumlu Koçak ilk resim çalışmalarını, ilk ve orta öğrenimine devam ettiği TED Ankara Koleji'nde Turgut Zaim'le yaptı. Liseyi bitirdiği Washington'da, soyut dışavurumcu Leon Berkowitz'in öğrencisi oldu. Okulun en iyi öğrencisi seçildi. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi yıllarında öncelikle Adnan Çoker galerisinde, ardından Cemal Tollu ve Neşet Günal atölyelerinde çalıştı. 1973 yılında fotogerçekçi resimler üretmeye başladı.
Sanat tarihçisi Ahu Antmen ile SALT'tan Amira Akbıyıkoğlu tarafından programlanan bu sergi, ÇSM sunumuna özel olarak yeniden kurgulandı.
Sergi 16 Şubat 2020 tarihine kadar Çağdaş Sanatlar'da gezilebilir.
Herkesin görmesi gereken bu sergide, emeği geçenleri kutlarız.
HABER:SEMA KUMRULU/ ANKARA